Аграрна Економіка 2025 Т. 18 № 1-2: 40-49
РОЗМІР СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК ЧИННИК ЇХ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ
ORCID ID: 0000-0002-2370-6351
С. Яців, к. е. н., доцент
ORCID ID: 0000-0002-5242-7845
Львівський національний університет природокористування
https://doi.org/10.31734/agrarecon2025.01-02.040
АНОТАЦІЯ
Розглянуто вплив розмірів сільськогосподарських підприємств України на показники їх конкурентоспроможності та ефективності. Досліджено особливості впливу цього чинника в умовах воєнного стану. Використано дані Державної служби статистики України, яка класифікує підприємства за розмірами на великі, середні, малі та виділяє серед малих підприємств мікропідприємства. Проаналізовано показники технологічної, економічної й соціальної ефективності різних за розмірами сільськогосподарських підприємств.
Як індикатори конкурентоспроможності використано зміну кількості різних за розмірами сільськогосподарських підприємств та їхніх часток у загальному обсязі реалізованої сільськогосподарськими підприємствами продукції. Встановлено, що за цими показниками великі сільськогосподарські підприємства демонстрували високий рівень конкурентоспроможності до 2022 року та в період воєнного стану. Здатність функціонувати у складних економічних умовах демонстрували у 2023 році малі сільськогосподарські виробники.
Досліджено залежність технологічної ефективності виробництва продукції рослинництва від розмірів сільськогосподарських підприємств. Встановлено, що зі збільшенням розмірів підприємств підвищується врожайність вирощуваних ними основних зернових і олійних культур. Ця залежність у період воєнного стану посилилася.
Не простежується помітної залежності між розмірами сільськогосподарських підприємств та показниками економічної ефективності їхньої діяльності. Малі сільськогосподарські підприємства знаходять раціональні господарські рішення, які дають їм змогу досягати того ж рівня рентабельності, як і великі та середні підприємства.
Встановлений помітний вплив розмірів сільськогосподарських підприємств на рівень оплати праці їхніх працівників, який є індикатором соціальної ефективності підприємств. Рівень оплати праці в малих сільськогосподарських підприємствах залишається значно нижчим, ніж у великих та середніх підприємствах. Це погіршує конкурентні позиції малих агровиробників на ринку праці.
КЛЮЧОВІ СЛОВА
сільськогосподарське підприємство, розмір підприємства, великотоварне сільськогосподарське підприємство, малі агровиробники, конкурентоспроможність, ефективність, воєнний стан
ПОВНИЙ ТЕКСТ
ПОСИЛАННЯ
- Андрійчук, В. Г. та Сас, І. С., 2017. Критерії розподілу аграрних підприємств за розміром та диференціацією рівня державної підтримки агробізнесу. Економіка АПК, 10, с. 13–24.
- Біда, М. Б., 2021. Сучасний стан і тенденції розвитку підприємств України з розподілом за їх розмірами. Бізнес Інформ, 8, с. 82–95.
- Гнатишин, Л. та Варфалюк, В., 2023. Особливості управління бізнес-процесами у великотоварних сільськогосподарських підприємствах. Аграрна економіка, 16 (1), с. 60–68.
- Грабовецький, Б. Є., Чаплигіна, О. В. та Козяр, Л. В., 2015. Методи вимірювання рівня концентрації сільськогосподарського виробництва і вплив розміру підприємства на його ефективність. Вісник Вінницького політехнічного інституту, 5, с. 41–49.
- Групування підприємств за розмірами зібраної площі основних сільськогосподарських культур. Державна служба статистики України, 2024 [online] Доступно: https://www.ukrstat.gov.ua [Дата звернення 08 лютого 2025].
- Діяльність підприємств. Державна служба статистики України, 2024 [online] Доступно: https://www.ukrstat.gov.ua [Дата звернення 08 лютого 2025].
- Драган, О. О. та Зубченко, В. В., 2023. Особливості функціонування аграрних холдингових компаній в Україні. Інвестиції: практика та досвід, 5, с. 44–50.
- Збарський, В. К. та Остапчук, А. Д., 2019. Методологічні підходи до поєднання різних за розміром аграрних підприємств. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: Економіка і менеджмент, 38, с. 42–52.
- Ігнатенко, М. М., Леваєва, Л. Ю., Білоусов, Є. Ю. та Бикало, М. В., 2024. Вплив інноваційних стратегій великих агрохолдингів та корпорацій на інновації та модернізацію малих і середніх аграрних підприємств. Ефективна економіка [online] 5 Доступно: https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/3758 [Дата звернення 05 лютого 2025].
- Кіц, М. В., 2015. Фінансовий стан та проблеми розвитку великотоварних сільськогосподарських підприємств. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Економіка і менеджмент, 5, с. 45–50.
- Коваль, П. В. та Зарицька, Н. П., 2017. Аналіз результативності та ефективності діяльності аграрних підприємств України за критерієм розміру їх землекористування. Актуальні проблеми інноваційної економіки, 4, с. 10–17.
- Красноруцький, О. О., Смігунова, О. В. та Чигринов, Є. І., 2023. Стратегічні орієнтири управління розмірами та масштабами виробництва аграрних підприємств молочного напряму. Науково-технічний бюлетень Інститут тваринництва НААН, 129, с. 90–102.
- Маренич, Т. Г., 2018. Критерії градації підприємств за розміром залежно від завдань диференціації. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка, 193, с. 36–47.
- Постол, А. А., 2018. Ефективність виробництва сільськогосподарської продукції у великих аграрних підприємствах. Економіка та держава, 4, с. 87–91.
- Ходаківська, О. В. та Могильний, О. М., 2017. Агрохолдинги України: аграрна політика та виклики майбутньому. Економіка АПК, 6, с. 33–41.
- Яців, І. Б., 2013. Конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств. Львів: Український бестселер.
- Onegina, V., Kucher, L., Kucher, A., Krupin, V., Kłodzinski, M. and Logos, V., 2025. Unlocking innovation capacity: strategies for micro-, small, and medium enterprises in Ukrainian agriculture. Agriculture, 15 (1), р. 65.
- Zghurska, О., Somkina, T., Korchynska, O., Fedorchenko, A., Tarasevych, O. and Kubiv, S., 2021. Formation of organizational and economic structure in the process of developing innovative solutions of a diversified enterprise. Journal of Hygienic Engineering and Design (Food Production and Processing), 36, p. 111–118.